VEGE BURGER Z FASOLI ADZUKI

VEGE BURGER Z FASOLI ADZUKI

Uwielbiam burgery pod każdą postacią, zarówno te mięsne z soczystej wołowiny jak i z kurczaka, a nawet łososia, dziś proponuję nieco inną odsłonę tego ulicznego dania, do zrobienia ich użyłam fasoli adzuki, która słynie ze swojej elastyczności, bowiem nadaje się również do dań słodkich, np. trufli czekoladowych. Tak, tak pewnie niektórzy z Was są zaskoczeni ale zapewniam, że to naprawdę wyjątkowe połączenie. Dla zaostrzenia smaku dodałam ostrą pastę z papryczek – harissę, suszony cząber i siemię lnianie. Pychota!

IMG_4307

Składniki:

Wersja vege:

170 g ekologicznej fasoli adzuki lub puszkę czarnej fasoli,
1 łyżka harissy,
4 łyżki bułki tartej,
olej rzepakowy z dodatkiem oliwy z oliwek,
1 łyżka siemienia lnianego,
łyżka suszonej słodkiej papryki,
łyżka suszonego cząbru,
sól i pieprz,

Dodatkowo: można użyć jajka z chowu ekologicznego

Przygotowanie:

Fasolę moczyć w wodzie około 10 – 12h (najlepiej zostawić ją na noc, lub użyć czarną fasolę i przelać ją jedynie przez sito). Następnego dnia fasolę odsączyć na sicie i ugotować na małym ogniu około 40 – 50 minut. Po ugotowaniu fasolkę odcedzić i ostudzić, doprawić solą, pieprzem, harissą, suszoną papryką oraz cząbrem, wsypać siemię lniane rozbić za pomocą tłuczka do ziemniaków na niezbyt gładką masę. Dosypać bułkę tartą i formować burgery. W wersji vege dodać jajka!

Rozgrzać patelnię na średnim ogniu z dodatkiem oleju rzepakowego i smażyć burgery na złoto. Po usmażeniu ułożyć na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Propozycja podania: Podawać z ulubioną bułką, sałatą lodową lub rzymską, pomidorem malinowym, domowym majonezem, startą cukinią, czerwoną cebulką marynowaną w occie ryżowym i harissą.