Vegański paprykarz z kaszy jaglanej

Pyszny paprykarz wegański z kaszy jaglanej z dodatkiem cebuli, tartej włoszczyzny oraz pomidorów malinowych. To idealne smarowidło na kanapki np. do pracy lub szkoły doprawione słodką i ostrą papryką oraz czarnym pieprzem. Podajcie koniecznie z chrupiącymi warzywami, np. rzodkiewką lub ogórkiem.

Paprykarz z kaszy jaglanej

Składniki:
1 torebka kaszy jaglanej,
2 średnie marchewki,
1 mała pietruszka,
mały kawałek selera,
2 średnie cebule,
2 łyżki oleju,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
szczypta ostrej papryki,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Torebkę kaszy jaglanej włożyć do gotującej się osolonej i gotować według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz obrane ze skóry pomidory. Gdy warzywa się zeszklą dodać do nich startą na dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Smażyć chwilę, aż warzywa zmiękną i się zrumienią. W między czasie podlać je wodą i pozwolić żeby wyparowała. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, cukru oraz dużo pieprzu. Na koniec dodać papryki: słodką i ostrą wedle upodobania.
Ugotowaną kaszę wyciągnąć na talerz i pozwolić jej ostygnąć, po tym czasie przełożyć ją do warzyw i delikatnie zamieszać, ewentualnie doprawić do smaku.
Tak przygotowany paprykarz można przechowywać w lodówce do 4 dni.