PASTA KANAPKOWA Z KASZY JAGLANEJ, CIECIERZYCY I SUSZONYCH POMIDORÓW

PASTA KANAPKOWA Z KASZY JAGLANEJ, CIECIERZYCY I SUSZONYCH POMIDORÓW

Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna, można z niej przyrządzić przeróżne dania, zarówno te na słodko jak i słono. Tym razem wylądowała w paście kanapkowej z ciecierzycą i suszonymi pomidorami. To smaczna, zdrowsza vegańska alternatywa wszystkich gotowych smarowideł na kanapki. Jest mocno pomidorowa, z wyczuwalnym czosnkiem i ziołami.

Pasta z kaszy jaglanejSkładniki:

2 woreczki kaszy jaglanej każda po 100 g,
18 suszonych pomidorów z oleju,
2 duże ząbki czosnku,
1/2 puszki ciecierzycy,
1/2 zalewy z puszki z ciecierzycą,
2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów,
2 łyżki przegotowanej, zimnej wody
1,5 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta pieprzu,
szczypta granulowanego suszonego czosnku,
szczypta suszonego oregano

Przygotowanie:

Kaszę zagotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Po ugotowaniu, kaszę wyciągnąć z woreczków na duży płaski talerz, dobrze wystudzić, aż całkowicie będzie zimna.

Gdy kasza jaglana będzie już zimna, przełożyć ją do malaksera, dodać olej z suszonych pomidorów, oliwę z oliwek, wodę i zalewę z puszki z ciecierzycą. Razem zmiksować na gładką pastę, dodać pozostałe składniki: ciecierzycę, czosnek, suszone pomidory i zmiksować na gładko. Na koniec wsypać przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano, suszony czosnek i wymieszać.

Tak przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni.