Mini pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Mini pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki to tradycyjny karnawałowy łakoć podawany szczególnie w Tłusty Czwartek. U mnie pączki zawsze robione były w tradycyjny sposób z ciasta drożdżowego. Niniejszy przepis na pączki to baza, która może posłużyć do wykonania innych pączków, np. pączków nadziewanych marmoladą czy typowo amerykańskich pączków z dziurką tzw. donut’ów. Poniżej prezentuję przepis na mini pączki oblane lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.

IMG_7210

 

Składniki:

Na ciasto drożdżowe:

1 kg mąki pszennej tortowej,
80 g świeżych drożdży,
6 żółtek z dużych ekologicznych jaj,
500 ml mleka 2% tł.,
1/2 szklanki białego cukru,
1 duże jajko,
40 ml spirytusu,
100 g prawdziwego masła 83 %tł.,
szczypta soli

Dodatkowo:

4 łyżki letniej wody,
filiżanka cukru pudru,
opakowanie skórki pomarańczowej,
1 l oleju słonecznikowego do smażenia

Przygotowanie:

Zarówno jajka jak i drożdże najlepiej jest zostawić na blacie kuchennym poprzedniego dnia na całą noc, żeby złapały temperaturę pokojową, albo na kilka godzin przed rozpoczęciem robienia pączków.

Drożdże pokruszyć do dużej miski (uwaga! musi być bardzo duża miska gdyż rozczyn sporo urośnie) i rozetrzeć z 1 łyżką cukru, szklanką mąki i 150 ml mleka, które należy lekko podgrzać w rondelku, ale nie zbyt długo nie ma być gorące tylko letnie. Wyrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce (bez przeciągów) i przykryć ściereczką. Zostawić na 1,5 godziny. (UWAGA! ja zawsze ustawiam rozczyn na garnku, w którym wcześniej podgrzewałam mleko, jest dodatkowe źródło ciepła, które pozwoli drożdżom wyrosnąć, palnik musi być oczywiście wyłączony).

Żółtka przelać do dość wysokiego naczynia albo dużej miski i miksować na najwyższych obrotach około 5 minut, po tym czasie wsypywać cukier po jednej łyżeczce i dalej miksować, na koniec dodać całe jajko i dalej miksować jeszcze około 5 minut, im dłużej tym lepiej. Do miski z drożdżami przelać ubite jajka, dodać resztę mąki (pozostałe 4 szklanki z 1 kg), resztę letniego mleka 350 ml z 1/2 l (nie gorącego), spirytus oraz szczyptę soli. Ciasto drożdżowe na pączki wyrabiać dość długo, do momentu aż będzie jednolite, lśniące i zacznie odchodzić od dłoni. Nie podsypujcie za dużą ilością mąki, gdyż ciasto będzie ciężkie po usmażeniu.

Roztopić masło w rondelku, ostudzić i dodać do ciasta drożdżowego, ponownie wyrobić ciasto i odstawić na kolejne 1,5 h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką. (Ponownie ułożyć ciasto na rondelku, w którym podgrzewaliśmy resztę mleka).

Po wyrośnięciu ciasta, uformować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na silikonowej stolnicy lekko podsypanej mąką, wyłożyć ciasto, lekko spłaszczyć i za pomocą kieliszka od wódki wykrawać małe pączki, postępować tak do ostatniego kawałka ciasta. Uformowane mini pączki zostawić na 30 min do wyrośnięcia i przykryć ściereczką.

Do wysokiej patelni wlać tłuszcz i go rozgrzać na średnim ogniu, najlepiej sprawdzić czy tłuszcz jest rozgrzany za pomocą drewnianej łyżki jest wokół niej zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza znaczy to, że tłuszcz osiągnął idealną temperaturę do smażenia.

Mini pączki wkładać do rozgrzanego tłuszczu i smażyć z obydwu stron aż uzyskają złoty kolor. Nie wkładać ich za dużo na raz gdyż zmniejszą temperaturę tłuszczu, co spowoduje, że nasiąknął tłuszczem i będą za ciężkie. Należy kontrolować smażenie. Po usmażeniu pączki wyławiać i odsączać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Wystudzić.

Zrobić lukier. W filiżance letniej wody rozpuścić cukier puder i zanurzać w nim mini pączki, wierzch od razu posypać skórką pomarańczową i układać na paterze.