KRUCHE CIASTECZKA WALENTYNKOWE Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

KRUCHE CIASTECZKA WALENTYNKOWE Z DŻEMEM TRUSKAWKOWYM

Odrobina słodyczy jeszcze nikomu nie zaszkodziła, tym bardziej w taki dzień jak święto zakochanych. Ciasteczka są kruche, delikatne, przełożone dżemem truskawkowym. Wystarczy kilka składników i ciasteczka praktycznie same się robią.

IMG_2779 — kopiaSkładniki:

130 g masła roślinnego,
1/2 szklanki białego lub brązowego cukru,
1 duże jajko najlepiej z chowu ekologicznego,
1,5 szklanki mąki pszennej,
filiżanka mąki ziemniaczanej,
1/2 łyżeczki beglutenowego proszku do pieczenia lub zwykłego,
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo: niskosłodzony dżem truskawkowy, cukier puder.

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przełożyć masło roślinne, cukier, cukier waniliowy i zmiksować na gładką masę, dodać jedno jajko i dalej ubijać, aż masa znacznie zgęstnieje przez około 5 minut cały czas. Masa może się lekko zważyć ale nie należy się tym przejmować.

W osobnej miseczce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia.

Gdy masa na ciasteczka będzie ubita, dodać do niej produkty sypkie i delikatnie wymieszać łopatką silikonową. Dobrze wyrobić ciasto, jeśli masa klei się do rąk należy delikatnie oprószyć ją mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane ciasto przełożyć do lodówki na minimum godzinę żeby się porządnie schłodziło.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto na ciasteczka rozwałkować na kilka milimetrów, następnie wykrawać kółka, a potem serduszka. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane ciasteczka piec 15 minut.