CIASTO Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszny placek z truskawkami i kruszonką na bazie jogurtu z aloesem i brązowy cukrem w środku, mniej słodki ale to nie znaczy, że mniej smaczny z pysznymi sezonowymi truskawkami.

IMG_0767Składniki:

Na ciasto:

100 g masła 82 %tł.,
3/4 szklanki białego cukru,
3 ubite jajka,
łyżka syropu klonowego lub syropu z agawy,
łyżka cukru w prawdziwą wanilią,
100 ml jogurtu z inuliną lub jogurtu greckiego,
szklanka mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka truskawek

Na kruszonkę:

50 g masła 82 % tł.,
pół szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki brązowego cukru

Dodatkowo: cukier puder.

Przygotowanie:

Kruszonka:

Masło, mąkę oraz cukier, miksujemy na niewielkie okruchy.

Ciasto:

W misce mieszamy masło z cukrem na puszystą masę. W drugiej misce dokładnie mieszamy ubite wcześniej jajka, cukier waniliowy, jogurt oraz syrop klonowy. Do ubitych jajek dosypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i tak przygotowaną masę przelewamy do ubitego masła z cukrem.

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na niej przekrojone na pół i pozbawione szypułek truskawki (przed wyłożeniem ciasta owocami, najpierw należy je opruszyć od spodu mąką, by ciasto w tym miejscu wyrosło i żeby nie zrobił się zakalec). Wierzch wysypujemy kruszonką i zapiekamy ciasto około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy ciasto w środku nie jest surowe. Podajemy opruszone cukrem pudrem.