CIASTO KORZENNO CZEKOLADOWE

CIASTO KORZENNO CZEKOLADOWE

Czas Świąt to magiczny czas, który kojarzy się przede wszystkim z długim gotowaniem. Na żadnym świątecznym stole nie powinno zabraknąć słodkości. Tym razem proponuję ciasto czekoladowe, ale nie takie zwyczajne, bo podkręcone przyprawą korzenną do piernika. To obowiązkowy numer jeden. Do środka trafiła gorzka czekolada i cukier, który można zamienić na ten zdrowszy brązowy z kilkoma łyżkami syropu z agawy.

IMG_2593 — kopiaSkładniki:

100 g gorzkiej czekolady,
2 duże ekologiczne jajka,
filiżanka mleka 2 %,
100 g masła roślinnego,
szklanka cukru lub szklanki cukru i 2 łyżki syropu z agawy,
1 szklanka mąki pszennej,
3 płaskie łyżki przyprawy korzennej do piernika, można dać mniej np. 2,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do niewielkiego garnka przełożyć masło roślinne oraz czekoladę i razem roztopić. Po rozpuszczeniu składników, garnek zdjąć z ognia i wystudzić.

Do miski wbić jajka i ubijać na najwyższych obrotach stopniowo dodając cukier. Masa powinna być lekka i bardzo puszysta.

W oddzielnej misce wymieszać proszek do pieczenia z mąką, następnie powoli przelać masę jajeczną, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem, a także mleko i miksować powoli na najniższych obrotach.

Przygotowaną wcześniej blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, zapełnić gotowym ciastem. Blachę włożyć do piekarnika zmniejszając temperaturą do 150 stopni i zapiekać od 45 do 50 minut.