Ciasteczka z czekoladą, płatkami jaglanymi i owsianymi

CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ, PŁATKAMI JAGLANYMI I OWSIANYMI

Przepis na zdrowsze, kruche ciasteczka z dodatkiem płatków jaglanych i płatków owsianych z gorzką czekoladą. Jest to zdrowsza wersja ciasteczek, która została dosłodzona do smaku syropem klonowym i brązowym cukrem trzcinowym.

Ciasteczka z czekoladą

Składniki:

2,5 szklanki mąki,
2 jajka,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka soli,
2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy,
220 g masła roślinnego,
szklanka brązowego cukru

Dodatkowo:

2 łyżki płatków jaglanych,
2 łyżki płatków owsianych,
pół tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Masło, cukier i jajka zmiksować na gładką puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz syrop klonowy i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy dodać płatki jaglane i owsiane, delikatnie wymieszać.

Masa powinna być plastyczna, miękka i dać się uformować. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć uformowane kulki, lekko je rozpłaszczyć i ułożyć na nich posiekaną niezbyt drobno czekoladę.

Przy ich układaniu należy pamiętać, by zachować odstęp, gdyż podczas pieczenia urosną i podwoją swoją wielkość. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 150 stopni.