Czy weganin może przebiec ultramaraton?

Czy weganin może przebiec ultramaraton?

W sobotę 09.04.2016 roku miało miejsce w klubie wyjątkowe wydarzenie. Pierwsze z cyklu spotkań z ciekawymi ludźmi – spotkanie z biegaczami ultramaratonów i weganami.

Violetta Domaradzka – od zawsze świadoma żywienia, weganka, biegaczka ultra. Kobieta z pasją. Inspiruje do działania innych.  Niestraszny jej dystans 100 km w górach.

Robert Zakrzewski – od zawsze aktywny, od wielu lat biega. Kilka lat temu przeszedł na dietę roślinną. Wziął udział w wielu maratonach, ultramaratonach i biegach górskich.

Violetta i Robert tworzą zespół Run Vegan Team- na swoim koncie mają między innymi bieg 100 milowy (174 km) oraz bieg Rzeźnika Ultra (100km) i Rzeźnika (78 km) w ciągu jednego tygodnia. W tym roku wydali książkę „Kuchnia dla Biegaczy – siła z roślin” z kilkudziesięcioma wegańskimi przepisami nie tylko dla biegaczy.

kuchnia-dla-biegaczy-sila-z-roslin-recenzja-ksiazki-01

 

Podczas spotkania usłyszeliśmy i zobaczyliśmy, że dieta wegańska daje moc, siłę i sprzyja utrzymaniu zdrowia. Pozwala na bieganie na dystansach dla niektórych niewyobrażalnych – ponad 100 km. Choć Viola utrzymuje, że najlepszy dystans dla kobiety to bieg do 100 km, ponieważ można go ukończyć w ciągu 24 godzin.

Uczestniczyliśmy w opowieści o motywacji, pokonywaniu własnych słabości i  przede wszystkim o odwadze.

Odwadze próbowania nowych rzeczy, podejmowaniu wyzwań, niepatrzeniu za siebie, tylko przed siebie.

Dowiedzieliśmy się, że bieganie ultramaratonów daję ultra przyjemność obcowania z przyrodą o każdej porze dnia i nocy. Dzięki takiemu bieganiu można przeżyć wschód słońca i śpiew ptaków o świcie. Wiemy również, że bieg Rzeźnika jest doskonałym sprawdzianem dla związków, ponieważ odbywa się w parach. Może zatem warto przed ślubem przebiec z ukochaną osobą Rzeźnika?

W trakcie spotkania Viola i Robert opowiadali również o swojej nowej książce ” Kuchnia dla biegaczy – siła z roślin”. Już zaczęłam czytać i myślę, że jest bardzo ciekawa. Przepisy są łatwe, kolorowe, bardzo dobrze zbilansowane i przede wszystkim pyszne. Zawsze testowanie nowej książki z przepisami rozpoczynam od deserów, więc tym razem również tak było – ciasto marchewkowe jest super!

FullSizeRender

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom spotkania za przybycie, a Violi i Robertowi dziękujemy za wspaniałą opowieść i motywację do działania.

Ania Mrożek

 


Fundacja „Zaskoczeni Wiekiem”

Zapraszamy wszystkich na debiut naszej Fundacji – „Zaskoczeni Wiekiem”.

30 stycznia od godziny 14.00 będziemy namawiać Was do uprawiania sportu niezależenie od wieku, obecności chorób przewlekłych czy samopoczucia. Połączymy teorię z praktyką, wykłady z ćwiczeniami. Jednocześnie chcemy dzięki tej imprezie wspierać finansowo osoby dotknięte chorobą nowotworową – Janusza Płockiego i Rodzinę Marka Banaka.

Mamy nadzieję, że wszyscy stawią się w komplecie i pomogą nam propagować ważną ideę sportu również w trakcie choroby.

Image 18.01.2016 at 20.55


Wesołych Świąt

f1178268a55783525abb2398f68aba61

 

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzymy Wam i Waszym Bliskim wszystkiego najzdrowszego, miłości i radości z rodzinnego kolędowania!

Zespół Perły

Wishing you a healthy and joyous Christmas season and a prosperous New Year, that will bring much happiness!

Perla Team


Czwartkowe Inspiracje Kulinarne

Kochani wprowadzamy nową tradycję do Perły! Raz w miesiącu, w czwartek zapraszamy Was serdecznie na zdrowe smakołyki. Słodkie, słone, oczywiście zdrowe! Naszą inspiracją były obiady czwartkowe organizowane przez króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Celem spotkań były rozmowy na tematy związane ze sztuką i nauką. My również będziemy rozmawiać o sztuce, tylko kulinarnej, o zdrowiu i aktywności fizycznej.

Obiady czwartkowe pełniły funkcje niemal kulturalnej instytucji, której działalność znacząco wpłynęła na rozwój literatury tego okresu. Naszą inicjatywą chcemy wpływać na rozwój pozytywnego myślenia o zdrowiu, treningu i doskonałym samopoczuciu.

Prasowym organem obiadów czwartkowych były Zabawy Przyjemne i Pożyteczne. Naszym Będzie facebook i strona internetowa.

Obiady kończyły się podaniem królowi suszonych śliwek, gdy był już zmęczony. W klubie, gdy skończycie trening i będziecie pozytywnie zmęczeni, będzie czekała na Was pyszna przekąska!

Oprawę kulinarną czwartkowych spotkań zapewniał pierwszy kuchmistrz w Europie Paul Tremo. Dla Nas wspaniałości będzie przygotowywała Joanna Grzybowska- wielka miłośniczka gotowania, autorka bloga www.kulinarnajoanna.pl

Pierwszy kulinarny czwartek już 10 grudnia!!!

W zakładce „Perła na diecie” znajdziecie przepis na czwartkowe spotkanie.

Zapraszamy serdecznie jutro od godz.18.30


Witamy na zupełnie nowej stronie Perły !

No i stało się!

Dużo pracy za nami, ale nareszcie możemy Wam zaproponować zupełnie nową stronę internetową klubu Perła Wellness. Jesteśmy pewni, że nowa formuła strony będzie sprzyjała doskonałej komunikacji z Klientami Klubu i sprawi, że jeszcze lepiej będziemy mogli dla Was pracować.

A tak to było w trakcie pracy nad nową stroną….

 

DSC_2271