Pasztet z suszoną żurawiną

Nic nie przebije domowego pasztetu wielkanocnego, jego przygotowanie jest pracochłonne ale zapewniam, że warto poświęcić mu odrobinę czasu, efekt gwarantowany. Idealnie pasuje do niego suszona lekko słodkawo – kwaskowata żurawina. Pasztet ten idealnie nadaje się na świąteczny stół i nie tylko, także na co dzień jako domowa wędlina, z poniższego przepisu wychodzą dwie keksówki. Pasztet można również mrozić.

IMG_8258Składniki:

1/2 kg łopatki wieprzowej,
duża pierś z kurczaka,
1/2 kg udźca wołowego lub łaty wołowej,
1/2 kg podgardla wieprzowego,
1 duża marchew,
20 dag wieprzowej wątróbki,
1 kajzerka,
2- 3 łyżki gałki muszkatołowej (lub więcej),
2 łyżki soli (lub więcej),
łyżka pieprzu (lub więcej),
1 szklanka wywaru w którym gotowało się mięso,
pół szklanki suszonej żurawiny,
4 jajka

Dodatkowo: papier do pieczenia, dwie formy na keks

Przygotowanie:

Przygotować mięso: łopatkę wieprzową, podgardle, wołowinę, następnie umyć, większe kawałki pokroić na pół, wsadzić do dużego garnka, zalać wodą, tyle żeby przykryć mięso i gotować do miękkości około 3 godzin. W razie potrzeby mięso podlać wodą, pod koniec gotowania dodać pierś z kurczaka, obraną, pokrojoną w plastry marchew i jeszcze chwilkę gotować. Po ugotowaniu mięso wyciągnąć na talerz dodać do bulionu wątróbkę i chwilkę sparzyć, około 5 – 7 minut, obracając co jakiś czas. Wyłączyć. Do wywaru z mięsa dodać kajzerkę i namoczyć.

Przygotować maszynkę do mielenia , zmielić mięso, kajzerkę i marchew. Pasztet mielimy dwa razy. Doprawić pasztet solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania, dosypywać przyprawy po trochu. Dosypać żurawinę, wymieszać. Wlać bulion około szklanki, wbić jajka i wymieszać.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia. Masę na pasztet przełożyć do keksówek, wyrównać. Zapiekać około 25 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 30 minut, Następnie wyłączyć podgrzewanie i zostawić sam termoobieg na 20-30 minut, żeby pasztet się wysuszył.

Pasztet po upieczeniu wyciągnąć z blachy i zostawić do ostygnięcia najlepiej na całą noc.